Η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών τιμάται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου μετά την καθιέρωσή της από τον ΟΗΕ το 1999.

         Δυστυχώς, η άσκηση βίας κατά των γυναικών είναι μία από τις συνηθέστερες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου και αποτελεί μάστιγα στη σημερινή εποχή.

         Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε μορφή βίας, σωματικής, σεξουαλικής και ψυχολογικής, και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα σε όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες και τις κοινωνίες  ανεξάρτητα από έθιμα, παραδόσεις, κοινωνική τάξη, μορφωτικό ή οικονομικό επίπεδο.   

        Δυστυχώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κατά τη διάρκεια της «καραντίνας» και του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι, λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας, παρατηρήθηκε αύξηση στις τηλεφωνικές κλήσεις στη γραμμή SOS 15900 (υπηρεσία εθνικής εµβέλειας για γυναίκες που είναι θύµατα βίας).

          Η πολιτεία πρέπει να ενθαρρύνει την αναφορά περιστατικών έμφυλης βίας ενημερώνοντας δημόσια τις γυναίκες για τα δικαιώματά τους και τις υπάρχουσες νομικές οδούς για την εξασφάλιση προστασίας κατά της βίας, καθώς επίσης και να φροντίσει  οι αρχές επιβολής του νόμου, το ιατρικό προσωπικό και οι κοινωνικοί λειτουργοί να εκπαιδεύονται κατάλληλα, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά περιστατικά έμφυλης βίας.

          Η εξάλειψή του φαινομένου μας αφορά όλες και όλους.

Το Εργατ/κό Κέντρο Ν. Χανίων τιμά τις γυναίκες εργαζόμενες που βρίσκουν το θάρρος και τη δύναμη να αντιδράσουν στη βία και την προσβολή της αξιοπρέπειάς τους και ζητά να απευθύνονται στα σωματεία τους για την υποστήριξή τους στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Απευθύνουμε κάλεσμα στις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να στραφούν προς τα συνδικάτα ώστε....