ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

            Η 8η  Μαρτίου καθιερώθηκε ως ημέρα της γυναίκας σε ανάμνηση μίας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων από γυναίκες.

           Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας. Είναι ημέρα τιμής στους αγώνες των γυναικών για ισότητα στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

            Η πρόσφατη οικονομική κρίση και η διασπορά της πανδημίας εξαιτίας της οποίας οι γυναίκες σήμερα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα εναντίον της,-αφού αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης,- έχουν φορτώσει περισσότερα βάρη στους ώμους τους και έχουν δυσκολέψει την καθημερινότητά τους.

           Οι δε βαρύτατες καταγγελίες που ήρθαν στην δημοσιότητα αποδεικνύουν ότι παρά την πρόοδο των τελευταίων δεκαετιών οι γυναίκες συνεχίζουν να πέφτουν θύματα βίας, αδικίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Αυτό συμβαίνει διότι η ισότητα των φύλων είναι κατά κύριο λόγο ζήτημα ισχύος. Αιώνες διακρίσεων και βαθιά ριζωμένης πατριαρχίας έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο χάσμα ισχύος μεταξύ των φύλων στις οικονομίες, τα πολιτικά συστήματα, τις επιχειρήσεις μας και τον πολιτισμό μας.

           Το Εργατικό Κέντρο Χανίων, τιμά την παγκόσμια ήμερα αναγνώρισης των γυναικείων αγώνων για την κατάκτηση της πλήρους ισοτιμίας, αγωνίζεται για την ενίσχυση της συλλογικής φωνής των γυναικών και υπερασπίζεται δυναμικά τα θύματα διακρίσεων στην εργασία. Η φετινή  8η   Μαρτίου είναι μία πολύ διαφορετική επέτειος και για τον λόγο αυτό πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να αναδειχθούν και όχι να αποσιωπηθούν τα προβλήματα.

           Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε εμπράκτως τον αγώνα κάθε γυναίκας με σκοπό την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου στους όρους αμοιβής και εργασίας, την προστασία των θέσεων εργασίας των εργαζομένων με οικογενειακές υποχρεώσεις, την ίση πρόσβαση, την ανέλιξη στην εργασία και την επαγγελματική εκπαίδευση γυναικών και ανδρών, δηλαδή τον έμπρακτο σεβασμό της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας χωρίς διακρίσεις.

 

 

 

            Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Χανίων