ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ –

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

                                                                                 

                                                                                                          26 Αυγούστου 2021

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

Προς: Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα

          Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη

          Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη

 

Κοινοποίηση: Τοπικοί Βουλευτές Δωδεκανήσου και Κρήτης

                    Νομαρχιακές Επιτροπές Ν.Δ, ΚΙΝ.ΑΛ, ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, ΜέΡΑ 25

                                                                               

 

Κύριοι,

     Σε συνέχεια των επιστολών που σας έχουμε αποστείλει, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως υπάρχουν βασικά θέματα που χρίζουν άμεσης λύσης και αφορούν κατά κύριο λόγο τους συναδέλφους που απασχολούνται σε εποχιακά επαγγέλματα. Η λύση των θεμάτων αυτών αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωση των συναδέλφων μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου.

     Το πρώτο θέμα αφορά την εμφάνιση των ενσήμων από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Παρόλο που έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος, δεν έχουν φανεί ακόμα τα ένσημα των συναδέλφων που ήταν σε αναστολή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν ούτε επιδόματα ασθενείας ούτε και όποια άλλη παροχή από το Ι.Κ.Α. Το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στις έγκυες συναδέλφισσες, οι οποίες κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα λοχείας.

     Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με τον αριθμό των ενσήμων που θα χρειαστούν φέτος οι συνάδελφοι για να λάβουν το επίδομα ανεργίας. Όπως γνωρίζετε πάρα πολλοί συνάδελφοι δεν θα εργαστούν φέτος και κάποιοι άλλοι μετά δυσκολίας θα καταφέρουν να δουλέψουν δύο έως τρεις μήνες το πολύ.

     Το τρίτο θέμα, το οποίο είναι και το σοβαρότερο, αφορά σχεδόν όλους τους εποχιακά απασχολούμενους, οι οποίοι κινδυνεύουν φέτος να μην λάβουν το επίδομα ανεργίας για το λόγο ότι δεν δούλεψαν πέρσι ή δεν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων ώστε να λάβουν το επίδομα τακτικής επιδότησης από τον Ο.Α.Ε.Δ. Η λύση στην περίπτωση αυτή είναι να θεωρηθεί «νεκρή» η περσινή χρονιά ώστε να εξασφαλιστεί η επιδότηση ανεργίας για φέτος για όλους τους εποχιακά απασχολούμενους.

     Θεωρούμε ότι τα αιτήματά μας......