Χανιά 12-06-2023  

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σήμερα, παγκόσμια ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, διατρανώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε κάθε είδους παιδική εκμετάλλευση. Στόχος μας, η καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και η εξάλειψη του φαινομένου της παράνομης διακίνησης παιδιών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που μεταφέρει παιδιά από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες. 

Στην χώρα μας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 50.000 ανήλικοι δουλεύουν σε βιοτεχνίες, εργοστάσια, μαγαζιά, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Οι ρίζες του κακού; Η φτώχεια, η κοινωνική εξαθλίωση, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των γονιών, οι πόλεμοι, τα τυραννικά καθεστώτα, η απουσία πολιτικών στήριξης των εισοδημάτων, αλλά και η ιδιοτελής αδιαφορία των ανεπτυγμένων κρατών της Δύσης για τα παιδάκια στην Κίνα, την Ινδία, τις Φιλιππίνες, την Κένυα και οπουδήποτε αλλού κατασκευάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες και με εξευτελιστικά μεροκάματα -άρα με τεράστια περιθώρια κέρδους για τις πολυεθνικές -όλα αυτά τα “καλούδια” που εμείς, οι προοδευτικοί και κοινωνικά ευαίσθητοι απολαμβάνουμε καθημερινά.

Αίτημά μας, λοιπόν είναι η ουσιαστική λειτουργία ενός θεσμοθετημένου Παρατηρητηρίου για τα «Δικαιώματα του Παιδιού». Τα παιδιά πρέπει να δουλεύουν μόνο το εργόχειρο των ονείρων τους, κι η πολιτεία να εργάζεται για να παρέχει σε κάθε ένα απ’ αυτά, ανεξαρτήτως καταγωγής και τάξης, ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στην μόρφωση και την δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον Ισοκράτη, η παιδεία και η μόρφωση αποτελεί στολίδι γι’ αυτούς που ευτυχούν και καταφύγιο γι’ αυτούς που δυστυχούν.   

«ΟΥΤΕ ΡΙΜΕΣ, ΟΥΤΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΟΥΤΕ ΣΤΥΛΟ, ΟΥΤΕ ΜΟΛΥΒΙΑ
ΟΥΤΕ ΒΙΒΛΙΟ, ΟΥΤΕ ΧΑΡΤΙΑ
ΟΥΤΕ ΧΡΩΜΑΤΑ, ΟΥΤΕ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ
ΟΥΤΕ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ, ΟΥΤΕ ΠΑΡΚΑ
ΟΥΤΕ ΦΙΛΟΙ, ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ
ΟΥΤΕ ΑΓΑΠΗ, ΟΥΤΕ ΦΙΛΙΑ…»

MUKESH KATARIA, ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

 

 Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Χανίων