Χανιά 25 - 2 - 2015

Απολογιστικό Συνέδριο 2015

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

 

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι του τόπου αυτού,
Το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των Εργαζομένων στο νομό μας, δηλαδή το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Χανίων, είναι το δεύτερο σπίτι μας και συγκροτείται από όλους εμάς που σήμερα συμμετέχουμε στο Απολογιστικό αυτό Συνέδριο, όλους εμάς που παίρνουμε μέρος στην Γενική Συνέλευση Αντιπροσώπων, στην κορυφαία έκφραση της θέλησης των εργαζομένων του Νομού μας.
Συγκεντρωθήκαμε για να αποτιμήσουμε και φέτος τα πεπραγμένα μας, για να ανακτήσουμε και να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας, για να ανανεώσουμε τις ελπίδες μας, για να ενισχύσουμε το αγωνιστικό μας φρόνημα και για να συντάξουμε ένα νέο πρόγραμμα δράσης, ένα πρόγραμμα διαρκών αγώνων και διεκδικήσεων που θα έχουν ως στόχο τις αξίες και το ελπιδοφόρο όραμα της εργατικής τάξης για κοινωνική δικαιοσύνη, για αξιοπρέπεια, για δημιουργία.
Συνάδελφοι, οι εργαζόμενοι του Νομού μας και της Ελλάδος, όπως και του Ευρωπαϊκού Νότου, βρισκόμαστε τα τελευταία πέντε χρόνια στο μάτι του κυκλώνα, κυνηγημένοι, εξαθλιωμένοι και τρομοκρατημένοι από τις βαριές αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν σε βάρος μας, καθ’ υπαγόρευση του ευρωπαϊκού αλλά και του ντόπιου κεφαλαίου, που υλοποιήθηκαν υπάκουα και πρόθυμα από τις κυβερνήσεις μας που δέχτηκαν να φορτώσουν στις πλάτες του λαού μας την οικονομική κρίση που δημιούργησε αφ’ ενός η ασυδοσία του κεφαλαίου και αφ’ ετέρου τα δημοσιονομικά ελλείμματα που οι ίδιοι με σκανδαλώδεις και ληστρικές ενέργειες ή παραλείψεις δημιούργησαν.
Σήμερα συνάδελφοι, παρά την αλλαγή της κυβέρνησης και τις ελπίδες του λαού μας για καλύτερες μέρες, η εξουσία ουσιαστικά ασκείται ακόμη από όλους αυτούς που με την ευλογία των μνημονιακών νόμων συνεχίζουν και τώρα να ξεζουμίζουν τον μόχθο των εργαζομένων, συνεχίζουν να κερδοσκοπούν στις πλάτες μας, να μας απειλούν με απολύσεις, να υπεραμύνονται της λιτότητας και της αναγκαιότητας διατήρησης του εργατικού κόστους σε χαμηλά επίπεδα. Μέχρι στιγμής συνάδελφοι δεν παίρνουμε παρά μόνο υποσχέσεις για σταδιακή αποκατάσταση ορισμένων δικαιωμάτων μας και απωλειών.
Όλοι όμως αντιλαμβανόμαστε καλά ότι η εξουσία εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των επιχειρηματικών ομίλων, των μεγαλοξενοδόχων, των μεγαλεμπόρων, των βιομηχάνων, εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια μιας ηγεμονικής και γερμανοκρατούμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης του μεγάλου κεφαλαίου, στα χέρια όλων όσων κερδοσκοπούν και θησαυρίζουν πάνω στη φτώχεια, στη δυστυχία και στην απελπισία των εργαζομένων και του λαού μας.
Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση τραγική, που τη ζούμε καθημερινά, βλέποντας συνανθρώπους μας να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, άνεργους και εργαζόμενους απλήρωτους. Απελπισμένους που ζουν απ’ τα συσσίτια, που δεν έχουν στέγη, θέρμανση, φάρμακα, που αυτοκτονούν ή παίρνουν των ομματιών τους και ξενητεύονται.
Όλοι αυτοί, που είμαστε εν δυνάμει κι εμείς, απαιτούν από εμάς τα συνδικάτα ένα πιο αγωνιστικό και πιο μαχητικό από κάθε άλλη φορά προγραμματισμό δράσης, να διεκδικούμε συνεχώς καθημερινά και να συγκρουόμαστε με τις πολιτικές και τις πρακτικές αυτών που πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους σε βάρος της αξιοπρέπειας και της ζωής μας, καθώς και όσων τους υπηρετούν. Μόνο επομένως αν αγωνιστούμε, θα δούμε φως στο αδιέξοδο και μια ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, όπως μας τάζει η σημερινή κυβέρνηση.
Εμείς δεν μένουμε στα λόγια τους. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε στους χώρους δουλειάς και στους κοινωνικούς αγώνες. Ο καθένας μας από το δικό του μετερίζι θα πετύχουμε συλλογικά τη διεκδίκηση των στόχων που όλοι μαζί θα θέσουμε σήμερα και δεν πρέπει να λείπει κανείς από αυτή την διαρκή και καθημερινή προσπάθεια για συσπείρωση των εργαζομένων, για την οργάνωσή τους σε θέση επιφυλακής και ετοιμότητας για νέες αγωνιστικές και μαζικές διεκδικήσεις.
Συνάδελφοι, τα τελευταία πέντε χρόνια, χάσαμε τα περισσότερα δικαιώματά μας, εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, κοινωνικά και συνταγματικά, και ζούμε σε συνθήκες χειρότερες κι από εργασιακό μεσαίων, σε πλήρη διάλυση του κοινωνικού ιστού, των εργασιακών σχέσεων και του βιοτικού επιπέδου του λαού μας. Τι να πούμε για τους μακροχρόνια άνεργους, για τους απολυμένους, για τους τρομοκρατημένους απλήρωτους συναδέλφους, για τους πεινασμένους και για το χαμένο μέλλον των παιδιών μας;
Όλο το προηγούμενο διάστημα πάρθηκαν μέτρα που μας εξαθλίωσαν. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον των βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών, είδαμε ακόμη και να αναγεννιούνται και να εκτρέφονται φασιστικά κινήματα, τα οποία στράφηκαν ενάντια σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, σε κάθε αδύναμο και απροστάτευτο άνθρωπο. Οι αιτίες που γέννησαν αυτά τα προβλήματα, δηλαδή η ασυδοσία και η απληστία του κεφαλαίου, όχι μόνο έμεινε στο απυρόβλητο των μορφωμάτων αυτών αλλά αντίθετα, όπως άλλωστε έχει ξανασυμβεί ιστορικά, βρέθηκαν σε αρμονική συνεργασία μαζί του.
Συνάδελφοι πρέπει να επισημάνουμε ακόμη ότι μέσα σ’ αυτή την αμείλικτη επίθεση του κεφαλαίου που δεχθήκαμε, όπου τεράστια τμήματα της κοινωνίας μας ρίχτηκαν στην απελπισία της φτώχειας και της ανέχειας, αποδείχτηκε παράλληλα πως εμείς δεν ήμασταν αρκετά προετοιμασμένοι και οργανωμένοι. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας δεν ήταν τόσο μαζικές, δυναμικές και ενωτικές, που να φέρνουν αποτελέσματα.
Γι’ αυτό σήμερα συνάδελφοι οι εργαζόμενοι πρέπει να ανασυνταχθούμε, πρέπει τώρα να γίνουμε όλοι μαζί μια γροθιά, για να την παλέψουμε, για να μας αναγνωρίσουν σαν υπολογίσιμη δύναμη, αποφασισμένη και ικανή να ματαιώσει τα σχέδιά τους σε βάρος μας, σε βάρος της πατρίδας μας, σε βάρος των παιδιών μας. Να ανακόψουμε αυτή την επίθεση, να κάνουμε αγώνες επιθετικούς, μαζικούς, οργανωμένους, να κερδίσουμε. Από εμάς εξαρτάται.
Δεν θα ζήσουμε πια με ψίχουλα, δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας, δεν θα αποδεχτούμε ότι η φτώχια και η ταπείνωση είναι το μέλλον μας. Έχουμε δίκιο, γιατί εμείς είμαστε οι πολλοί, εμείς είμαστε αυτοί που παράγουμε τον πλούτο, εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να πάρουμε με δυναμικούς αγώνες αυτό που μας ανήκει και δεν θα περιμένουμε ούτε να μας το χαρίσουν ούτε να μας το προσφέρουν, γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν το έκαναν Ότι κερδήθηκε, κερδήθηκε μόνο με αγώνα.
Συνάδελφοι, δεν πρέπει να είμαστε πρόβατα προς σφαγή. Πρέπει να τους τρομάξουμε με την ενότητά μας, με τη μαζικότητα και την αποφασιστικότητά μας, κι αν δεν κάνουν αυτά που μας υποσχέθηκαν να τους αναγκάσουμε σε άτακτη υποχώρηση.
Να σταματήσουμε επιτέλους τα προγράμματα σκλάβων «κοινωφελούς εργασίας» που μας ταπεινώνουν και μας κοροϊδεύουν, λέγοντάς μας ότι μας δίνουν ανάσα με μισθούς πείνας και επιτέλους να απαιτήσουμε σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς. Να σταματήσει η αναπαραγωγή και η ανακύκλωση της ανεργίας. Να μπει τώρα φρένο στις απολύσεις, να καταργηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και οι ατομικές εργασιακές συμβάσεις.
Δεν θα αποδεχτούμε άλλη εξαπάτηση και κοροϊδία. Θέλουμε τώρα προστασία όλων των ανέργων και των οικογενειών τους, σε κάθε βιοτική τους ανάγκη. Το επίδομα ανεργίας να είναι τέτοιο που να τους εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση.
Αγωνιζόμαστε για να μην είναι η ανεργία το μέλλον μας.
Απαιτούμε και παλεύουμε για ένα μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής προς όφελος των πολιτών κι όχι του κεφαλαίου, που θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας και θα αναχαιτίσει αποτελεσματικά την ανεργία.
Να μην γίνουμε εργάτες – σκλάβοι που θα φυτοζωούμε από ανατολής μέχρι δύσης ηλίου για να αυγατίζουν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.
Πρέπει να απαιτήσουμε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αυξήσεις εδώ και τώρα στους μισθούς, στα μεροκάματα, στις συντάξεις και στο επίδομα ανεργίας.
Να πάρουμε τη ζωή και το μέλλον μας στα χέρια μας.
Εδώ και τώρα, υπογραφή Γενικής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, που θα αποτελέσει βάση και αφετηρία για περεταίρω διεκδικήσεις των συλλογικών κλαδικών διαπραγματεύσεων.
Απαιτούμε κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που θα δεσμεύουν όλους τους εργοδότες και θα προστατεύουν όλους τους εργαζόμενους.
Απαιτούμε την άμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων. Να λογοδοτήσουν όλοι όσοι ευθύνονται για την λεηλάτηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας ταμείων, αυτοί που τα έδωσαν σαν θαλασσοδάνεια στους διάφορους «ημέτερους», αυτοί που με εγκληματική ανευθυνότητα τα έπαιξαν και τα εξανέμισαν στο χρηματιστήριο και σε τοξικά ομόλογα.
Σήμερα συνάδελφοι πρέπει να παλέψουμε για ένα ασφαλιστικό σύστημα, δίκαιο, με υψηλού επιπέδου παροχές, που θα εξασφαλίζει την αλληλεγγύη των γενεών, που θα στηρίζεται στην ανάπτυξη της αγοράς εργασίας και δεν θα αφήνει σε κανένα περιθώριο εισφοροδιαφυγής, ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα έχει την εγγύηση και την οικονομική στήριξη του κράτους.
Εμείς θα πολεμήσουμε τη μαύρη εργασία στο έπακρο. Θα αγωνιστούμε για την ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών στο Νομό μας. Τόσο για την προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας , αλλά και για την αυστηρή τήρηση των όρων Υγιεινής και Ασφάλειας της εργασίας, ώστε να πάψουμε να θρηνούμε συναδέλφους μας που χάνονται κάθε τόσο άδικα την ώρα του μεροκάματου, εξαιτίας της εγκληματικής αμέλειας εργοδοτών για στοιχειώδη προστασίας τους.
Απαιτούμε δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, επανασύσταση του Κοινωνικού κράτους, δυνατότητα πρόσβασης όλων στα βασικά κοινωνικά αγαθά.
Απαιτούμε δωρεάν αναβαθμισμένη και σύγχρονη Παιδεία, με δωρεάν στέγαση και σίτιση των παιδιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.
Να αγωνιστούμε για να αυξηθούν οι συντάξεις και να μπορούν επιτέλους οι συνταξιούχοι να ζουν αξιοπρεπώς.
Απαιτούμε και παλεύουμε τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη δίκαιη διανομή και αναδιανομή του πλούτου.
Παλεύουμε να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων οργανισμών και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Να ακυρωθεί άμεσα κάθε σκανδαλώδης εκχώρηση κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών σε ιδιώτες (ΔΕΗ, νερό, υγεία παιδεία κ.ά), καθώς και των κοινωνικών δομών (αεροδρόμια, λιμάνια κ.ά).
Παλεύουμε για την πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, που περιορίζει και μειώνει δραματικά το εισόδημά μας. Τα τελευταία χρόνια εδώ στο Κέντρο μας, συνεπείς και άξιοι συνάδελφοί μας λειτουργούν το τοπικό κατάστημα του Κέντρου Εργαζόμενου Καταναλωτή της ΓΣΕΕ, με σημαντικότατο έργο, τόσο σε θέματα προστασίας του εργαζόμενου καταναλωτή απέναντι σε αυθαιρεσίες και στην κερδοσκοπία, όσο και σε θέματα ενημέρωσης και πρακτικής βοήθειας των εργαζομένων που έχουν καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια σε διάφορες Τράπεζες, προκειμένου να υπαχθούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου και να μη χάσουν τα σπίτια ή την περιουσία τους.
Να σταματήσει η ουσιαστική εκμηδένιση του εισοδήματος των εργαζομένων μέσα από ληστρικούς φορολογικούς νόμους και να φορολογηθεί ο πλούτος και όλοι όσοι κερδοσκοπούν και φοροδιαφεύγουν. Ν’ αποδοθούν ποινικές ευθύνες και να κατασχεθεί κάθε περιουσιακό στοιχείο που αποκτήθηκε παράνομα, από φοροδιαφυγή, ή διασπάθιση δημόσιου χρήματος.
Απαιτούμε την εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, την κατάργηση όλων των αντισυνταγματικών φορολογικών νόμων και ρυθμίσεων. Απαιτούμε αποφασιστική πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής. Να ανοίξουν και να ελεγχθούν όλοι οι λογαριασμοί αυτών που φυγάδευσαν δισεκατομμύρια στις Τράπεζες του εξωτερικού και σε Οφσόρ εταιρίες.
Να ξαναλειτουργήσουν οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας.
Να ακυρωθούν άμεσα όλες οι δεσμεύσεις των δανειακών συμβάσεων που έγιναν καταχρηστικά και ερήμην του λαού, που παρέδωσαν την εθνική ανεξαρτησία της χώρα μας, που την μετέτρεψαν σε αποικία. Να γίνει εξεταστική Επιτροπή για το επαχθές και επονείδιστο χρέος, καθώς και Εξεταστική για όσους ευθύνονται για την υπαγωγή της χώρας μας στο αντικοινωνικό και καταστροφικό καθεστώς των μνημονίων.
Να απαιτήσουμε την αλλαγή της πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την κατεύθυνση που θα υπηρετεί τα συμφέροντα και τις αξίες των λαών της όπως μας υποσχέθηκαν, και όχι των τοκογλύφων, των τραπεζιτών, των κερδοσκόπων και του μεγάλου κεφαλαίου. Αν αυτό δεν επιτευχθεί σύντομα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να βρίσκεται υπό αμφισβήτηση και τα προβλήματα -κυρίως των λαών του Νότου- θα παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις. Η παραμονή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ως βασική προϋπόθεση τον σεβασμό της αξιοπρέπειας του λαού μας, την διαβίωση των Ελλήνων πολιτών με τρόπο συμβατό προς τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, την γενικότερη συμπεριφορά και αντιμετώπιση της χώρας μας σαν ένα ισότιμο εταίρο και όχι σαν μια αξιοθρήνητη και ανυπόληπτη εταίρα.
Συνάδελφοι,
Το Εργατικό μας Κέντρο, θα συνεχίσει να είναι δίπλα σε κάθε εργαζόμενο. Θα είμαστε παρόντες σε κάθε ταξική και κοινωνική αγωνιστική διεκδίκηση. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη δημιουργία ενός ισχυρού συνδικαλιστικού κινήματος που θα συσπειρώνει τους εργαζόμενους στα Σωματεία τους. Που θα οργανώνει με συνέπεια τους αγώνες τους ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, των αγορών, των απανταχού οικονομικά ισχυρών, ενάντια σε όσους επιδιώκουν να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους. Θα παλέψουμε ακούραστα και για να ανοίξουμε νέους δρόμους διεκδικήσεων και κατακτήσεων για τους εργαζόμενους. Ο Αγώνας μας είναι η μοναδική μας δύναμη συνάδελφοι. Η Ενότητά μας είναι η πιο πολύτιμη ασπίδα στον αγώνα αυτό.
Ας παλέψουμε για να κερδίσουμε ξανά αυτά που χάσαμε, για να δούμε τις ελπίδες μας να γίνονται πραγματικότητα, για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σ’ έναν καλύτερο κόσμο, όπως πραγματικά μας αξίζει.
Όλοι μαζί, σαν μια γροθιά.